Till Skidspår.se »

Längdskidåkning i Dolomiterna

Publicerad 26 oktober 2019


[SPONSRAD NYHET]Längdskidåkning i Dolomiterna


dolomitinordicski.com/se


Tänk dig 130 mil längdskidspår i Europas största sammanhängande skidområde, i varierande natur och med toppenboende i vackra Dolomiterna. I dalarna väntar kulinariska upplevelser och från högplatåerna är utsikten oslagbar. Här skidar ni över regionerna i italienska Sydtyrolen till Österrikiska Östtyrolen med ett enda skidpass.

Sydtyrolens olika regioner bjuder olika naturupplevelser med varierande stråk inne i Dolomiterna; som varje säsong står värd för världscup-tävlingar och dit världens bästa skidskyttar och längdåkare söker sig för oslagbar träning.

Att åka skidor inne I Dolomiterna innebär att man korsar landgränser i välpreparerade spår och samtidigt njuter av unika panoraman i bergsmassiven.

Dolomiterna ligger i gränsområdet mellan Österrike och Italien och ingår i “UNESCO world heritage”. Här kan du få några av världens vackraste upplevelser och:
- Snö från december
- Välpreparerade spår
- Garanterat kvalitetsboende

Utöver bekvämt boende kan du få sköna behandlingar för både kropp och själ, till exempel höbad, och avkopplande utflykter i ett unikt kulturlandskap, omgivet av de dramatiska Dolomiterna. Ett enda kombinerat skidpass gäller för hela området.

Semesterregionen Three Peaks i Dolomiterna är ett utmärkt längdskidmål med 200 km preparerade längdspår i höjden 1130 till 2200 meter. Detta paradis för längdskidåkning erbjuder romantiska skidturer genom Dolomiternas pittoreska dalar eller så provar man på krävande VM-banor, där det gått legendariska lopp.

Du hittar vackra spår går i den romantiska dalen Fischleintal medan andra går högre upp till den imponerande högplatån Plätzwiese på 2000 meters höjd. Tour de Ski-sträckan hittar du i Val di Landro. Den går från Toblach/Dobbiaco till Cortina genom ett av UNESCO: s världsarv, med Dolomiternas spektakulära alptoppar, en oförglömlig naturupplevelse.Nordic Arena i Toblach/Dobbiaco är ett längdskidcentrum som sett många internationella stjärnor inom såväl skidskytte som längdskidor vid de stora evenemangen som arrangeras här.

Antholzertal är en idyllisk dal i Sydtyrolen och ett riktigt längdskidparadis med sitt orörda vinterlandskap. 20 till 60 km långa spår, preparerade dagligen, går genom romantiska och snörika skogar, över den frysta Antholzersee och bergspasset, genom ett hisnande landskap fram till bergskedjan Rieserferner. En solnedgång i dalen är en fantastisk upplevelse.

I själva Antholz möts varje år världens bästa skidskyttar för VM-tävlingar, och såväl olympiska som världsmästare återvänder hit. 2020 går världscupen i skidskytte i Antholz och 2026 Olympiska spelens skidskytte i Antholz.

Den snötäckta högplatån Seiser Alm är ett riktigt paradis för längdskidåkare. Breda spår genom det något kuperade och ofta soldränkta landskapet omges av de unika Dolomiter-klipporna som ger en majestätisk inramning och en oförglömlig skidupplevelse. Här finns även spårbäddar för skating och dubbelspår med olika svårighetsgrad ända upp i högterräng. Seiser Alm var träningsplats för de norska stjärnorna Petter Northug & Marit Bjørgen när de förberedde sig på hög höjd inför skidsäsongerna.Östtyrolen är populärt bland längdskidåkare tack vare det genuina landskapet med 230 km spår med gränsöverskridande längdåkning. Internationella spåret leder från södra tyrolska gränsen 50 km till Lienz. I Villgratental åker man förbi de traditionella gårdar som är karakteristiska för detta område.

Grenzlandloipe (”gränslandsspåret”) i de tyrolska dalarna Gailtal och Lesachtal är snösäkert och den kanske vackraste leden i Tyrolen, 60 km långt i höjder mellan 1200 och 1500 meter.

I Obertilliach kan du prova dina krafter i det världscup-licensierade längd- och skidskytte-centret i. Här tränar man vinter som sommar, i snösäkra spår och på sommaren i en rullskidbana som passar såväl elit som motionär.

Varje år kan man uppleva verkliga toppevenemang för längdskidåkning, till exempel Dobbiaco-Cortina-loppet, Pustertaler Ski-Marathon, Gsieser Tal Lauf, Moonlight Classic på Seiser Alm och Dolomitenlauf i Östtyrolen.

Datum för evenemangen:
Tour de Ski - Toblach/Dobbiaco Nordic Arena / 31 december & 1 januari
Pustertal Skid-Maraton 35 resp. 60 km / 11 Januari
Dolomitenlauf - Lienz / 17-19 januari
Toblach-Cortina Visma Ski Classics / 1 & 2 februari
Moonlights Classics – Sieiser Alm / 7 februari
Skidskytte Antholz – Südtirol Arena / 12 – 23 februari
Gsieser Tal loppen / 15 & 16 februari

Italien är värd för de olympiska vinterspelen 2026 i Milano/Cortina. Tävlingarna i skidskytte förläggs till Antholz.

Besök hemsidan och upplev mer!
dolomitinordicski.com/se

Kontakt:
Dolomiti Nordicski, Europas största längdskidområde
Dobbiaco - Dolomiterna - Italien Tel. +39 0474 972132 info@dolomitinordicski.com

FAKTARUTA

Så reser du: Flyg från Stockholm till Bergamo, Milano, München, Innsbruck eller Salzburg. Från flygplatserna kan du åka med tåg eller buss till Dolomiterna. I regionerna kan du använda kollektivtrafiken gratis.

Skidspår: 130 mil längdskidspår i Europas största sammanhängande skidområde

Övriga aktiviteter: Storslagen alpinskidåkning i Dolomiterna, sköna SPA-behandlingar för både kropp och själ, höbad och avkopplande utflykter i ett unikt kulturlandskap och mycket mer.

Gastronomi: Lokala ingredienser skapar matupplevelser med unika smaker, exempelvis hemgjord pasta, spenat-bollar och den för Tyrolen typiska apfelstrudeln till efterrätt eller till kaffet, gärna en italiensk Latte Macchiato.

Dolomiterna rekommenderas av Världsstjärnor som Marit Björgen, Petter Northug och Ole Einar Bjørndalen, som inför sina säsonger förlagt sin träning till Seiser Alm respektive Obertilliach.exec time: 0.0117 sec