Till Skidspår.se »

Ramsau am Dachstein – Längdskiddrömmen i Alperna

Publicerad 23 januari 2019


[Annons från Österrikes Turistbyrå]

Ramsau am Dachstein – Längdskiddrömmen i Alperna

Ramsau är sedan länge ett populärt resmål för motionärer som vill uppleva längdskidåkning i världsklass. Dessutom ligger VM-orten Schladming bara en kvart bort med bil för den som vill varva med alpin skidåkning.

Ramsau går en jämn kamp mot Seefeld om att vara längdåkningens nummer ett i Österrike, medan Schladming med 44 liftar och över 1000 fallmeter är en av de fem största alpina turistorterna. Förutom inhemska turister i området är det många som kommer från Tyskland, Tjeckien, Nederländerna, Danmark och Sverige.22 mil skidspår

Tack vare projektet med ”Snow farming”, som initierades 2013, kan Ramsau erbjuda längdskidsspår redan från november. Men den verkliga behållningen med skidåkning i Ramsau får du mitt i vintern, då alla spåren på totalt 22 mil är preparerade, en stor del även för skejt.

De flesta som tränar regelbundet i Ramsau skejtar, till skillnad från i Sverige där nästa alla åker klassiskt. Ramsaus eget långlopp finns i båda åkteknikerna och även där är skejt klart mest populärt.Gott om soltimmar

Det bästa med skidåkningen är att du kan åka bland pensionat, vid stadion där skid-VM avgjordes 1999, runt berg och förbi pittoreska restauranger. Det finns spår och kupering som passar alla smaker på de fjorton olika spåren. Vädret är stort plus, med betydligt fler soltimmar än hemma i Sverige.

För dig som är ovan vid längdskidåkning finns tre etablerade skidskolor med stor verksamhet i byn.Skidskytte och fatbike

Förutom längdskidåkning och utförsåkning kan du även testa på laserskidskytte, fatbike (mountainbike med extra breda däck för att få bärighet på snön) och isbowling i Ramsau.

Är du ute efter en kulinarisk upplevelse kommer du inte bli besviken. Det österrikiska köket – som består av mer än bara soppluncher – är klart underskattat. Förutom kända klassiker som wienerschnitzel, apfelstrudel och kürbiskernöl (pumpafröolja), har de många lokala specialiteter och så länge du kommer till en hyfsad restaurang är det utmärkt tillagat. Är du sugen på något stärkande finns zirbenschnapps och vogelbeerschnapps, också det två österrikiska specialiteter.Höghöjdsåkning på hösten

Vill du istället åka hit på sommaren eller hösten kan du åka skidor på Dachsteinglaciären, som ligger på ungefär 2 700 meter över havet. Dit kommer du via en serpentinväg upp till dalstationen och sedan en kabinbana. Ramsau ”centrum” ligger på cirka 1 100 meter över havet.

September och oktober är två bra månader för att besöka Ramsau när höstfärgerna är som vackrast. Då kan du njuta av både skidåkning på glaciären och barmarksträning i kort-kort nere i dalen. Det är något som såväl landslagsåkare som motionärer gjort genom åren.
Semester i Ramsau

Resa med flyg: Till Salzburg (knappt en timme från Ramsau med bil) eller München (drygt två timmar bort). Salzburg är en liten och smidig flygplats, men det finns generellt bättre och billigare förbindelser till München.
Resa med bil: 185 mil och cirka19 timmar från Stockholm
Resa med tåg: Hitta biljetter på www.acprail.com eller www.europarunt.se
Boende: I Ramsau finns inga gigantiska hotellkomplex, utan du bor främst på mindre pensionat runt om i byn.
Skidspår: Tretton olika spår med varierande längd, det längsta på 3 mil. Längdspåren ligger bara några meter bort från de flesta pensionat.
Avstånd till alpinanläggning: Det tar knappt 15 minuter med bil från Ramsau till Schladming.
Övriga aktiviteter i Ramsau på vintern: Fatbike, häst och vagn, isbowling, laserskidskytte.
Barnanpassning: Blandningen av alpint och längd passar många. Flera av skidspåren går i dalen där det är relativt flackt, vilket underlättar för den som vill åka med pulka/vagn. Badhus finns i byn.exec time: 0.1638 sec