Till Skidspår.se »

Tidig snö 2021 Guide för dig som vill börja åka skidor nu!

Publicerad 25 oktober 2021
Tidig snö 2021 – guide för dig som vill börja säsongen nu!


Flera anläggningar runt om i Sverige satsar även i år på tidig snö, så du kan börja åka längdskidor redan nu i höst. Ett bra sätt att slipa på tekniken och få ”några mil i benen”. I listan finns både anläggningar med sparad snö, tidig konstsnö och inomhusanläggningar.


Här på skidspår.se finns dessutom över 1 800 längdskidanläggningar, som tillsammans har närmare 5 000 skidspår i olika längder. Här kan du se spårstatus på det skidspår du vill åka just i dag:

Läs mer om vad olika anläggningar med tidig snö runt om i Sverige erbjuder:


DALARNA


ORSA GRÖNKLITT

WWW.ORSAGRONKLITT.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi kommer att öppna vecka 44 med snö som vi har sparat från förra året. Observera att detta kan skjutas på, om vi ser att det blir mycket varmt eller kommer mycket nederbörd i form av regn under vecka 44.

Vad har ni för snö? I början av säsongen så använder vi oss av sparad konstsnö från förra året. Så fort vädret tillåter så börjar vi spruta konstsnö och sedan kommer alla våra spår att vara pistade med natursnö.

Hur långt blir spåret? Snön som vi sparat räcker till cirka 2 km, men vi kommer spruta och förlänga detta spår så fort vi får rätt tempratur. Total längd på våra skidspår är cirka 13 mil men då krävs det natursnö så klart.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Vi har som målsättning att vara Sveriges ledande längdskidanläggning. Vi har skidinstruktörer som håller mycket hög klass, en sportbutik med det bästa utbudet och en personal med den bästa kompetensen. Vi har pistade spår med en pistör som har varit elitskidåkare. Allt för att få till de bästa preparerade skidspåren i Sverige. Vi har varierande terräng som passar alla åkare från nybörjare/motionär till de absolut tuffaste spåren för elitskidåkaren. Orsa Grönklitt anordnar 18–19 december Visma Ski Classics premiärhelg med cirka 35 långloppsteam från hela världen. Loppen kommer visas i SVT i ett mycket roligt event, som vi är stolta över att få arrangera!


Mora Skidstadion

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Lördag 13 november.

Vad har ni för snö? Sparad Vasaloppssnö från i vintras.

Hur långt blir spåret? Cirka 1,5 kilometer som byggs på så snart snötillgången tillåter

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Förutom närheten till centrum med boende, matställen och butiker är en stor fördel enkelheten att kombinera skidåkning med andra aktiviteter som vandring, cykling och löpning. Här finns dessutom nybyggda lokaler med omklädningsrum och dusch i Hemusgården.


Idre Fjäll

WWW.IDREFJALL.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Fredag den 22 oktober

Vad har ni för snö? Sparad snö från förra säsongen.

Hur långt blir spåret? 3,3 km plus någon liten extra länk mellan slingorna för att skapa alternativ.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Förutom möjligheten att öppna spåren med bra kvalitet tidigt och att hela anläggningen med boende, mat, träningsmöjligheter och åkning ligger samlat är att vi ökat vår snöproduktionskapacitet med 30 procent till i år. Vi satsar dessutom sedan flera år på försäsongen med vår RaceArena Idre Fjäll med ett personligt bemötande av våra gästande grupper. Till i år kommer vi kunna ha en större närvaro ute på våra arenor


Lugnet, Falun

WWW.LUGNET.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi öppnar lördag 6 november (OBS: framflyttat en vecka)

Vad har ni för snö? Vi har cirka 20 000 kubikmeter sparad snö.

Hur långt blir spåret? Spåret blir cirka 900–1300 meter

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Lugnet i Falun ligger nära många av Sveriges städer och förra året anlade vi en asfaltbana på snöslingor som komplement till skidåkningen.GÄSTRIKLAND


Högbo Bruk

WWW.HOGBOBRUKSHOTELL.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi öppnar lördag den 30 oktober om väderprognosen ser bra ut, men ser det ut att bli milt med regn och starka vindar skjuter vi upp öppningen av spåret till efterföljande helg eller tills väderprognoserna visar stabilare väder.

Vad har ni för snö? Vi har sparad konstsnö som vi har sprutat upp på en hög under de kalla dygnen i vintras och som är ”översomrad” under sågspån. När vi täckte högen med sågspån i vintras var det cirka 16 500 kubikmeter.

Hur långt blir spåret? Vid öppning 2,1 km, sedan förlänger vi till 4 km konstsnöspår efter cirka 3–4 veckor om vi har fått lite tjäle i backen. Kommer det inte natursnö runt jul/nyår förlänger vi konstsnöspåret med ytterligare 1–3 km om vi kan tillverka snö då.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Mer konstsnö sparat än tidigare. Längre sträckor med vindnät för att få mindre avsmältning vid hårda, milda vindar.HALLAND


Vallåsen

WWW.VALLASEN.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi öppnar lördag den 6 november.

Vad har ni för snö? Vi kommer öppna på sparad snö och sedan komplettera med snöfabrikssnö.

Hur långt blir spåret? Vi öppnar 400 meter inledningsvis och kommer sedan fortsätta att bygga ut spåret med snöfabrikssnö tills hela 1000-metersspåret är öppet.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Vi kommer ha dedikerade träningstider för de som motionstränar och satsar på till exempel Vasaloppet.HÄRJEDALEN


Lofsdalen

WWW.LOFSDALEN.COM

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? I vårt elljusspår har vi snögaranti från den 1 november och håller tummar och tår att kylan kommer under oktober så att vi kan tillverka snö för att preparera spåren. Detta spår är 1,8 kilometer med varierad terräng. Lofsdalen har totalt 120 kilometer längdspår på såväl kalfjäll som i dalen.

Vad har ni för snö? I vårt elljusspår har vi konstsnösystem så det blir mestadels konstsnö och i bästa fall även natursnö. Övriga spår har endast natursnö.

Hur långt blir spåret? Elljusspåret är 1,8 kilometer långt.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Vi satsar stort på längdskidåkning och kommer den 3 april 2022 att arrangera Lofsdalen Epic – ett längdlopp med två distanser, 55 kilometer och 18 kilometer. Ett nytt lopp som arrangörerna hoppas ska bli mer än bara ett skidlopp – en upplevelse i fantastisk fjällmiljö.JÄMTLAND


Vålådalen

WWW.VALADALEN.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Fredag15 oktober .

Vad har ni för snö? Konstsnö som producerats under vårvintern och sparats till försäsongen nu.

Hur långt blir spåret? Tre slingor; 2,1 km, 2,8k m samt en ansluten slinga på 1,3 km.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Förutom den tidiga premiären så har vi till i år breddat och förlängt våra spår. Vi har belysning i samtliga premiärspår, och kan därför erbjuda skidåkning mellan klockan 06:00-22:00 sju dagar i veckan!


VÄSTMALAND


Engelbrektsspåret, Norberg

WWW.ENGELBREKTSLOPPET.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Onsdag 1 december

Vad har ni för snö? Till den 1 december har vi sparad konstsnö från förra säsongen.

Hur långt blir spåret? Till att börja med 3,2 km. Under december månad byggs konstsnöspåret ut ytterligare och blir 10 km långt då vi knyter ihop elljusspåren i Klackberg och Nordansjö med en kombination av sparad- och nytillverkad snö.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Några fördelar är att vi har sparad snö för första gången så vi vet att vi kan öppna den 1 december. Vi har också en utökad snöproduktionskapacitet jämfört med tidigare säsonger. Dessutom ligger vi geografiskt nära Mälardalen med en timmes bilresa från Västerås och två timmar med bil från Stockholm.


INOMHUSANLÄGGNINGAR


Skidome, Göteborg

WWW.SKIDOME.SKI

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi öppnar lördag den 9 oktober. Öppningsdagen firar vi med en Ski-off där vi kommer ha leverantörer och samarbetspartner på plats. Vi erbjuder fria instruktörsledda pass och smakprover av diverse produkter i vår butik.

Vad har ni för snö? Vi tillverkar vår snö själva på plats utanför Skidome. Snön tillverkas i en stor maskin, där man fryser vatten till is och sedan “slår/skär” sönder den – detta skapar en sorts iskross. Detta gör att den “uppför” sig lite annorlunda från vanlig snö och konstsnö.

Hur långt blir spåret? Vårt spår är 1,2 km långt. Vi har två parallella klassiska spår och en skatebädd bredvid. Utöver detta har vi också två teknikytor som inte ingår i själva bansträckningen. En teknikyta är lätt sluttande och den andra är platt.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? I vanlig ordning är vår anläggning snösäker i ett annars snöfattigt Göteborg. Vi har gott om instruktörer samt en bra anläggning för just teknikträning. Här kan man slipa på tekniken året om och på så sätt alltid vara väl förbered inför skidlopp eller skidsemestern! I samma byggnad finns bland annat också ett hotell och en restaurang.


Torsby Skidtunnel & Sportcenter, Värmland

SKIDTUNNEL.SE

När öppnar ni för längdskidåkning i höst? Vi har redan öppnat! I Torsby kan man åka längdskidor nästan hela året. Skidtunneln öppnar för säsongen 1 maj och har öppet hela vägen till vintern, då det även finns fina skidspår utomhus.

Vad har ni för snö? I skidtunneln är det konstsnö. Vi byter ut cirka 3.000 kubikmeter konstsnö varje år i skidtunneln. Utomhus på vintern är det konstsnö på elljusbanan. Men när natursnön faller så prepareras även den så fort det bara går, för både klassiskt och skate.

Hur långt blir spåret? Skidtunneln som är 1,3 km lång och har en total stigning på 25 meter per varv, men man kan köra den i båda riktningar och den blir då 2,6 km och ganska kuperad. Utomhus är konstsnöspåret vintertid 4,5 km med elljus. När natursnön faller så har området vintertid totalt dryga 4 mil skidspår att erbjuda.

Vad är er anläggnings fördelar just i år? Vi strävar alltid efter att bli bättre och utvecklas. Hos är det just helheten som fördelen. Just i år är det extra viktigt att kunna välja träningsform som passar individen bäst och känns tryggast med tanke på covid-19. Därför ser vi det som en extra fördel just i år att kunna starta skidsäsongen på snö riktigt tidigt, redan i maj. Du kan teknikträna, göra fystester, testa och köpa skidutrustning i minus 3 grader och vindstilla, utan trängsel, redan under sommaren. Oavsett ambitionsnivå bor du bra, äter gott och kan kombinera din träning på snö och barmark, på samma dag, i samma område. Hos oss hittar du allt från kuperade rullskidbana, motionsbanor och mil av kvalitetssäkrade cykelleder till gym, padel och discogolf. Vintertid kan du välja skidåkning utomhus eller i skidtunneln efter väder, vind och dina behov.


OFFICIELLA VASALOPPSCENTER


Vasaloppet samarbetar med 20 utvalda och framgångsrika anläggningar som har en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

HÄR HITTAR DU ALLA OFFICIELLA VASALOPPSCENTER >

exec time: 0.0122 sec