Till Skidspår.se »

Tour de Ramsau – lopphelg i gnistrande alplandskap

Publicerad 16 oktober 2019


[Sponsrad nyhet]Ramsau är sedan länge ett populärt resmål för motionärer som vill uppleva längdskidåkning i världsklass. Nu i januari kan du dessutom delta i Tour de Ramsau som erbjuder flera lopp på olika distanser under en och samma helg.

Ramsau är tillsammans med Seefeld längdskidåkarnas paradis i Österrike. Vill man varva med alpin skidåkning vinner dock Ramsau med sin närhet till den alpina pärlan Schladming. I år lockar också nyheten Tour de Ramsau lite extra.

Tour de Ramsau
Från och med i år ingår Tour de Ramsau i Euroloppet Champion-serien. När det är dags för touren nästa gång, mellan 10 och 12 januari 2020, kommer därför ett nytt, 42 kilometer långt fristilslopp att ingå. Även ett sprintlopp, ett fristilslopp över 12 kilometer samt två klassiska lopp på 10 och 30 kilometer kommer att genomföras under samma helg. Det finns också barnlopp för alla som vill åka ner med hela familjen.
En annan nyhet för säsongen är Winter Nordic Opening den 6–8 december– en helg av teknikträning, workshops och tester av utrustning.

Lång säsong för längd
Om du vill kan du åka längdskidor i Ramsau redan i november. Däremot är skidåkningen bäst mitt i vintern då du kan utnyttja spårens alla 22 mil, som många är preparerande för såväl skejt som klassiskt.

Solig skidsemester
Skidspåren går runt berg och förbi pensionat och restauranger och det finns spår som passar både för dig som vill ha kuperad terräng och för dig som vill åka mer flackt. Behöver du putsa på tekniken eller få en grundläggande genomgång av längdskidåkning kan du välja mellan fyra olika skidskolor i byn.
Räkna också med att du får uppleva många fler soltimmar än du gör under samma period i Sverige.

Kulinariska Österrike
Är du ute efter en resa med god mat och dryck lär du inte heller bli besviken. Det österrikiska köket består av mer än bara wienerschnitzel och apfelstrudel, så testa gärna några av de lokala delikatesserna på någon av de många restaurangerna.

Skidåkning på glaciären på hösten
Under september och oktober är höstfärgerna i Ramsau som vackrast. Då kan du varva skidåkning på Dachsteinglaciären som ligger 2 700 meter över havet med barmarksträning i shorts nere i dalen.

SEMESTER I RAMSAU

Resa med flyg: Till Salzburg (knappt en timme från Ramsau med bil) eller München (drygt två timmar bort). Salzburg är en liten och smidig flygplats, men det finns generellt bättre och billigare förbindelser till München.

Resa med bil: 185 mil och cirka19 timmar från Stockholm
Resa med tåg: Hitta biljetter på www.acprail.com eller www.europarunt.se

Boende: I Ramsau finns inga gigantiska hotellkomplex, utan du bor främst på mindre pensionat runt om i byn.

Skidspår: Tretton olika spår med varierande längd, det längsta på 3 mil. Längdspåren ligger bara några meter bort från de flesta pensionat.

Avstånd till alpinanläggning: Det tar knappt 15 minuter med bil från Ramsau till Schladming.

Övriga aktiviteter i Ramsau på vintern: Fatbike, häst och vagn, isbowling, laserskidskytte.

Barnanpassning: Blandningen av alpint och längd passar många. Flera av skidspåren går i dalen där det är relativt flackt, vilket underlättar för den som vill åka med pulka/vagn. Badhus finns i byn.exec time: 0.0140 sec