Till Skidspår.se »

Stora Skidspårspriset 2023 går till...!

Publicerad 20 april 2023


Saltsjöbadens Skidarena!

Vinnarmotivering:
”Trots dåliga väderförutsättningar i Stockholm den här vintern så har Saltsjöbadens Skidarena lyckats leverera skidspår och värdskap i toppklass. Lasse och Eric är de största eldsjälarna i en organisation av eldsjälar. Lasse är ansvarig för spåren och ägnar egen obetald tid – uppemot heltid under säsong – på att planera, spåra och utveckla Saltsjöbadens Skidarena. Eric jobbar med allt praktiskt och tar hand om spårvärdarna som om de vore hans egen familj, vilket har skapat en stor gemenskap av engagerade och glädjefyllda volontärer som välkomnar alla åkare, villigt svarar på allehanda frågor och ser efter så alla betalat spåravgiften på ett alltid så lika trevligt sätt. Spåren prepareras i huvudsak av Lars, Anders och Michael och de ger ut generöst med information varje dag under säsongen. Via Skidspår.se får alla åkare kontinuerligt information om när spåren senast drogs, hur det blev, spårstatus, prognoser framåt och eventuella avvikelser från de tider man etablerat som spårningstid.

Helheten gör att Saltsjöbadens Skidarena är väl värda Stora Skidspårspriset 2023!”Vi ringer upp Lars Turesson från Saltsjöbadens Skidarena och säger stort grattis till utmärkelsen!
– Oj, vad roligt, jättekul, säger en överraskad och glad Lars.

Har ni slutat att spåra för säsongen nu?
– Ja, det blev sista spårningen för några veckor sen, eller ja det blev ytterligare någon extra spårning efter att vi egentligen officiellt avslutat säsongen då kylan gjorde att vi kunde erbjuda ytterligare några dagars skidåkning.

Berätta om er resa till att nu stå med detta ärofyllda pris?
– Vi har dragit skidspår på Saltsjöbadens Golfbana sen 2014, först som ett samarbete mellan Saltsjöbadens Golfklubb och Saltsjöbadens IF där vi grävde ned 1,5 km ledningar som förser tio uttagsposter med vatten och el till fyra snökanoner, totalt 2,4 km spår till en början. Den milda vintern 2019/2020 blev tuff ekonomiskt och det gemensamma bolaget gick i konkurs. Sedan säsongen 2020/21 är det Saltsjöbadens Golfklubb som driver anläggningen inom ramen för en av golfklubbens ordinarie kommittéer, dvs skidverksamheten ingår nu i golfklubbens stadgade verksamhet.
Saltsjöbadens IF är en viktig samarbetspartner som växer med mycket aktivitet och många skidgrupper från barn till vuxna, vilket är jätteroligt. Det gör att samarbetet blir starkare och starkare. I år har vi börjat med skiduthyrning och även fikaservering på helgerna i slutet av säsongen.

Vilka är ni som sköter skidarenan?
– Inför säsongen är vi två som gör mycket av förberedelserna, jag och Eric Kusoffsky, främst är det belysning som ska dras, staka ut banan, ordna med skyltning, förbereda start- och målområdet och allt annat praktiskt. Eric och jag planerar och leder sen snöläggningen där vi är cirka 8 personer som jobbar med snötillverkningen. Vi drar, dränerar och kopplar slangar och elkablar, flyttar kanoner och bevakar snöläggningen. Och så har vi cirka 25 spårvärdar som finns på plats både på vardagar och helger. Spårvärdarna vägleder och informerar, hjälper till med anvisningar för att lösa spårkort, kontrollerar spårkort och styr upp skidåkningen om det är mycket folk så att träningsgrupper och skidmotionärer kan samsas om spårytan. När det är intensiva helger behövs det fler spårvärdar samtidigt för att hjälpa till med parkeringsanvisningar. Hjärtstartare och räddningspulka finns på plats, men vi har inte haft några tillbud alls den här säsongen. Spårvärdarna jobbar i entimmespass och de som jobbat mest har drygt 25 pass denna säsong. Varje torsdag läggs ett nytt schema upp för nästkommande vecka, och det fylls på kontinuerligt med namn. Det har fungerat jättebra.

Hur fungerar skidspårningen då?
– Väldigt bra, vi har ett upplägg där vi som kör pistmaskinen turas om att köra en vecka i taget. Vi är tre som kör i huvudsak, så då blir det ju var tredje vecka som man ansvarar för spårprepareringen. Det är jag, Anders Karlström och Michael Martin. Till en början var schaktningen det som kändes svårast, men ju mer man har jobbat med det och lärt sig tipsen och tricksen, bland annat genom Svenska Skidförbundets pistmaskinsutbildning för längdskidåkning med Latti Östlund i Vålådalen, desto bättre blir vi och det känns inte svårt längre. Det som är bra är att vi är fler som schaktar, preparerar och drar spår och då blir det ett bra utnyttjande av pistmaskinen och det går snabbt att lägga ut snölimporna vid säsongsstart. Vi har en mellanstor maskin, 5m bred, och vi har funderat på att gå ned till en mindre maskin. Utvecklingen har dock varit tydlig där skejt ökat markant bara de senaste säsongerna, så vi har landat i att bredden behövs för att alltid kunna erbjuda två klassiska spår och skejtbädd samtidigt.

Hur har säsongen varit för er? Det verkar som att det en bit in i säsongen var riktigt utmanande i Stockholm. Kallt, varmt, regnigt, kallt om vartannat?
– Ja, det var tuffa förutsättningar i mitten av säsongen. Regn och blåst under lång tid och sen kyla på det som gav väldigt hård snöbädd. Vi har ändå klarat oss relativt bra troligtvis tack vare bra ingående kvalitet vid snösprutningen där vi väljer att spruta en torr snö och där vi har god hjälp med riktigt kallt sjövatten. Vi har dessutom en så kallad renovator på pistmaskinen som när man väl lärt sig tricket hur man ska använda den bryter upp den isiga snön och gör att fräsen fungerar mycket bättre. Därigenom får vi oftast väldigt bra kvalitet på spåren.

Men sen fick ni en naturlig snökanon mot slutet av säsongen? Hur var det?
– En fantastisk avslutning. Lokalt snöfall på dryga 40 cm med kall nysnö under något dygn och det var nya upplevelser att få hantera så mycket natursnö. Att få ställa upp fräsen i högt läge (så att den inte fylls med för mycket snö) och åka varv efter varv för att slå ur luften och kompaktera nysnön. Vi kunde då också utöka med ca 7 km natursnöspår under några dagar, vilket inte hör till vanligheten hos oss. Den nysnö som kom ned kunde med renovatorns hjälp så småningom gifta ihop sig med den äldre och omvandlade tillverkade snön och ge väldigt fina och hållbara spår, speciellt under de kalla dagarna på avslutningen av säsongen.

Hur ser ni på skidspår.se och användandet från er sida som spårpreparerare, men också återkopplingen från skidåkare?
– Jätteviktigt. Vi lägger ut på skidspår.se varje gång vi spårar, eller för den delen även om vi av någon anledning inte skulle spåra en dag då vi förklarar varför. Vi är väldigt noga med att ge information i förväg vad som händer, ingen ska bli överraskad vid ankomst till skidarenan. Rapporterna från skidåkarna läser vi och tar till oss av, både alla lovord som gör mödan värd, och de förslag till förbättringar som kommer upp.

Återigen, ett stort grattis till er vid Saltsjöbadens Skidarena till utnämningen Stora Skidspårspriset 2023 önskar Skidspår.se och Svenska Skidförbundet!
– Tack så mycket, det ska bli roligt att få meddela hela gänget och att tillsammans få ta emot utmärkelsen!


Utmärkelsen kommer att delas ut på lördag den 22 april under Saltsjöbadens Skidarenas avslutningssammankomst för spårpreparerare, snöläggare och spårvärdar.


Det finns som sagt var otaligt många insatser i skidspårssverige som är värda all uppskattning som kan ges. Så förutom årets vinnare av Stora Skidspårspriset så kan alla andra snöhjältar och eldsjälar ändå bära med er att er insats har gjort att alla era skidåkande besökare blivit stora vinnare genom att fått möjligheten att åka längdskidor i era spår!

Skidspår.se och Svenska Skidförbundet vill å våra vägnar och alla skidåkares vägnar tacka er alla som gjort fin skidåkning och skapat förutsättningar för skidglädje på längden möjligt under denna säsong.

Vi ses nästa säsong igen i skidspåret och i spårrapporterna på skidspår.se, då kan det vara just er säsong som gör att ni står som vinnare av Stora Skidspårspriset 2024.


exec time: 0.0165 sec