Till Skidspår.se »

Vinnare av Stora Skidspårspriset 2020

Publicerad 25 mars 2020
Juryn från Skidspår.se och Svenska Skidförbundet har gjort sitt val. Stora Skidspårspriset 2020 går till Tomas Bredberg vid Norra Garberg Sportcenter utanför Mora med följande motivering:

"Norra Garberg Sportcenter har gått från att vara en ganska okänd anläggning i skuggan av Vasaloppsspåret till att bli en välbesökt pärla uppskattad av såväl motionärer som elitåkare och barnfamiljer.

Tomas är inte bara en duktig spårmakare. En stor anledning till att så många upptäckt Norra Garberg Sportcenter är hans flitiga spårstatusrapporter på Skidspår.se, vilka ofta innehåller bilder som lockar till att besöka de fantastiska miljön.

Här finns även Garbergsstugan som erbjuder servering på helgerna då man kan njuta av en varm gulaschsoppa efter dusch och bastu.

Goda snöförhållanden, bra spårpreparering och regelbunden marknadsföring genom spårrapporter på Skidspår.se är några av de framgångsfaktorer som lyft Norra Garberg Sportcenter till ett förstahandsval för många längdskidåkare, inte bara från Mora-trakten.

Detta tack vare Tomas Bredberg som är en välförtjänt mottagare av Stora Skidspårspriset 2020!
"
Intervju med Tomas Bredberg

Hur kom det sig att du började jobba i Norra Garberg ?

Staffan Larsson, en beundrad vinnare av Vasaloppet, brukade jobba med att röja spåren i Norra Garberg och han tog med sig Tomas dit redan 2001; sedan dess har han med sina medhjälpare Stefan Kemi, Patrik Lindberg och Kjell Pers utgjort en spårgrupp som sköter det mesta som har med spåren att göra. Av säkerhetsskäl är man alltid två man på plats. Terrängen är krävande, varför man använder fyrhjuling med band.

Från början fanns bara en enda liten stuga och 3 km spår, det så kallade Familjespåret. Nu har man byggt med klubbstuga och övernattningsmöjligheter för dem som är värdar på helgerna. Nya spår har röjts och dragits, 7 och 9 km i utmanande terräng.Var ligger Norra Garberg?

Norra Garberg ligger 13 km norrut från Eldris och på vintern finns ett förbindelsespår. Men el utifrån saknas. Därför förlitar man sig på sol och vind samt gasol. Duschen drivs med 12 V.

Det mesta som sker i Norra Garberg är baserat på ideellt arbete med lite lokal sponsring. Pensionärer och stugvärdar på helgerna sköter ruljangsen med fika, smörgåsar och gulaschsoppa.

Med sitt höga läge, 530 möh, är Norra Garberg snösäkert. Kommer det 10-15 centimeter snö i Mora får vi vanligen 40 cm här uppe, säger Tomas, och då gäller det att agera.

Att dra spår är tidskrävande, men all uppskattning och glada tillrop från besökande skidåkare och klubbmedlemmar är
stimulerande, kanske främst därför att alla spår är minst fem meter breda och därmed erbjuder såväl skate som klassisk åkning.Varför blir man spårdragare?

De flesta skidåkare brukar förr eller senare börja fundera över hur spåren dras och intresset växer. Med ett eget aktivt skidliv som grund har Tomas övergått från eget tävlande till att bistå klubbens aktiva som teståkare och utbildare med webinarier. Han baserar det på egen skidutbildning i skidgymnasiet i Torsby och idrottspluton i Östersund.

Tomas har genomfört sju Vasalopp med som bäst 45:e plats på 4.15, bara 18 minuter efter segraren Jan Ottosson efter att ha gått ut hårt och tagit spurtpriset i Smågan. Annars är han nog mest nöjd med plats 18 på 15 km skate i SM i Sunne. Då förstår man att den första Nattvasan 2017 lockade en kapabel skejtare.Skidupplevelser

En av Tomas mest minnesvärda upplevelse av Norra Garberg var något blandad. Han åkte 19 kilometer från Mora via Eldris upp till spåren, tyckte han kunde skejta 9 km-spåret, men hade med sig bara en ynka liter vatten. Visserligen bar det utför på hemvägen men var becksvart i Eldris. Utan dricka kunde den erfarne åkaren konstatera att en liter vatten är alltför lite för 47 km.

För ett par år sedan var det en australiensare som fick för sig att åka från Mora skidstadion upp till Norra Garberg. Väl framme efter 19 km mestadels uppför var han naturligtvis helt slut, men blev glatt överraskad att möta en öppen skidstuga med gulaschsoppa! Förhoppningsvis räckte den tankningen för att ta honom tillbaka till Mora.

Spårdragare är ett särskilt ”släkte”, ute i spåren långt innan skidåkarna hunnit vakna, ofta i mörker. Belöningen består av glada tillrop och uppskattande ord från oss som får njuta av deras verk. Gnistrande snö och vackra soluppgångar är en bonus!Framtid

Tomas nämner att klubben nu står rustad i Norra Garberg, färdig att ta emot sommar- och höstgäster. Man brukar ha barmarksläger och de särskilda löpspåren erbjuder till tuffa pass i riktigt kuperad och vacker terräng. ”Och snart är det åter dags att ta itu med dikning och röjning inför kommande vintersäsong”, avslutar Tomas.FAKTARUTA

Namn: Tomas Bredberg
Ålder: 53 år
Yrke: Marknadsförare hos Polargo
Familj: Son 22, döttrar 8 och 20 år
Aktuell som: Mottagare av Stora Skidspårspriset 2020

Text: Kristian Sundström, Skidspår.se

exec time: 0.0169 sec